Figyelem!Az "Omega-3"-ra utalás egy csomagoláson azt a téves érzést keltheti Önben, hogy az étkezés során elegendő omega-3 zsírsavat visz be. De nézze meg alaposan, hogy melyik omega-3 ez: ALA, EPA vagy DHA? Sok reggeli gabona készítmény csak ALA-ban gazdag, de nem tartalmaz EPA-t és DHA-t.
Az omega-3 zsírsavban közvetetten gazdag élelmiszerek nem nyújtanak garanciát arra, hogy fedezik az Ön omega-3 szükségleteit. Ez a helyzet a tojás, a "megfelelő" vaj és a hús esetében is, ha a csirkéket, a teheneket vagy más állatokat lenmagolajjal (ALA forrása), algaolajjal vagy halolajjal (EPA/DHA forrásai) táplálták. Annak érdekében, hogy a napi 1 g EPA+DHA, a szívbarát mennyiség meglegyen, minden nap 15 tojást, 1,7 kg igazi vajat vagy 25 kg sertést kellene ennie. Nem reális napi mennyiségek! Közvetlenül dúsított élelmiszerek esetében ajánlatos ellenőrizni az omega-6 és az omega-3 zsírsavak arányát.
A nyugati étrend túl sok omega-6-ot tartalmaz az omega-3-hoz képest, főként a hús (az omega-6 zsírsav arachidonsav vagy az AA forrásai) és a növényi olajok túlzott fogyasztása miatt, például a sáfrány, a napraforgó, a kukorica, a szezám és a földimogyoró-olaj, melyeket számos termékben rejtett zsírokként használnak fel (omega-6 zsírsav, linolsav vagy LA forrásai).
Tartozunk az egészségünknek azzal, hogy több omega-3 zsírsavat fogyasztunk az omega-6 / omega-3 egyensúly kiegyenlítésére. Mint fogyasztó, láthatja tehát, hogy nagyon körültekintően kell ellenőriznie a tápértékjelölést: omega-3, omega-6, ALA, LA, AA, EPA, DHA. Ha kiváló minőségű halolaj étrend-kiegészítőt választ, akkor könnyedén kontrollálhatja az EPA és DHA omega-3 zsírsav bevitelét, és hozzájárulhat az omega-6 / omega-3 egyensúly kiegyenlítéséhez. Csak Önön múlik.