Omega-3

Az omega-3 szerepe

Talán közhelynek hangzik, amikor azt mondjuk: "Az vagy, amit eszel.", pedig sok igazság van benne. Szervezetünknek az ételek és az italok egészséges kombinációjára van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön és egészséges maradjon.

A kiegyensúlyozott étrend három alapvető építőelemből - fehérjékből, szénhidrátokból és zsírokból - áll, a megfelelő arányokban az optimális fizikai egészség érdekében.

A megfelelő egyensúly elengedhetetlen

Miért olyan fontos az egészséges omega-3 szint?

Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak közötti egészséges egyensúly nagyon fontos a test sejtjeinek felépítéséhez és az optimális működéséhez. A kutatások kimutatták, hogy az omega-3 zsírsav bevitel lényegesen kevesebb, mint más típusú zsírsavak bevitele.

Étrendünk túlságosan is bővelkedik omega-6 zsírsavakban, viszont szegény az esszenciális omega-3 zsírsavakban. Ez azt eredményezi, hogy sejtjeinkben az omega-6 és az omega-3 zsírsavak aránya nem megfelelő. Az omega-6 esetében tehát semmilyen további étrend-kiegészítésre nincs szükség, sőt ellenjavallt. A Minami étrend-kiegészítők kiváló minőségű, gyógyszerészeti tisztaságú és magas koncentrációjú omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, nincsenek feleslegesen telített zsírok, növényi olajok töltőanyagként vagy szükségtelen omega-6 zsírsavak a termékekben. Ily módon optimalizálják az Ön egészséges omega-3 szintjét.

Az étrend összetételének változása

A telített zsírok fogyasztása lassan növekszik, de nem feltétlenül ez az egyetlen oka a "nyugati" betegségek terjedésének. Érdemes megjegyezni, hogy a transz-zsírsavak bevitele robbanásszerűen növekedett 1900 után (az ipari forradalom után). Mindemellett láthatjuk, hogyan emelkedik az omega-6 bevitel és csökken az omega-3 bevitel.

Forrás: Simopoulos, A.P. (2002). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 56(8), 365-379.

Az omega-3 szintek világszerte

Omega-3 a világban
Ez az ábra - egy 2016-os tudományos cikkből - az EPA és a DHA mennyiségét mutatja a vörösvérsejtek összes zsírjához viszonyítva. Amint látható, a vér magas EPA és DHA szintje a Japán tenger körüli országokban, Skandináviában és az olyan őslakos népek és populációk régióiban jellemző, amelyek nem követik a "nyugati táplálkozási mintát" (pl. Alaszka, Pápua Új-Guinea).

Számos európai országban (például Belgiumban, Spanyolországban, Hollandiában, Írországban és az Egyesült Királyságban) és Észak-Amerikában (Kanadában és az Egyesült Államokban) megfigyelhető, hogy a vér EPA és DHA szintje alacsony vagy nagyon alacsony.

Forrás: Stark, K.D., Van Elswyk, M.E., Higgins, M.R., Weatherford, C.A., & Salem, N.J. (2016). Global survey of the omega-3 fatty acids, docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid in the blood stream of healthy adults. Prog Lipid Res, 63, 132-152.

Az omega-3 szükségessége vérvizsgálat alapján kiszámítható. Beszélje meg orvosával. A vérminta zsírsav-analízise használható az omega-3 index kiszámításához. Ez az index az EPA és a DHA százalékát jelzi a zsírsavak teljes mennyiségéhez viszonyítva. A magas omega-3 indexű személyeknél kevésbé valószínűek a szív- és érrendszeri megbetegedések, mint az alacsony omega-3 indexűeknél. Az omega-3 index a páciens vizsgálatakor, a betegség kockázatának meghatározásánál figyelembe vehető eszköz.A célérték egy legalább 8%-os omega-3 index. Belgium azon országok közé tartozik, ahol az omega-3 index 4-6% között van. A 4%-os omega-3 index-el rendelkezőknél 10-szer nagyobb a kockázata a hirtelen halálos kimenetelű szívrohamnak, mint a 8% vagy annál magasabb omega-3 indexűeknek.
Források: Harris, W.S., & Von Schacky, C. (2004).The Omega-3 Index: a new risk factor for death from coronary heart disease? Prev Med, 39(1), 212-220. von Schacky, C. (2007). Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 10(2), 129-135.

Az omega-3 forrása

Az omega-3 zsírsavak legismertebb forrása a hal. A zsíros halfajok, például a makréla, a szardínia, a hering, a tonhal vagy a pisztráng  gazdag EPA és DHA omega-3 zsírsavakban. Az omega-3 zsírsavaknak számos növényi forrása is van, például lenmag, dió, zöld leveles zöldség, alga és hínár. Az algák és a hínár kívételével a növényi termékek azonban csak alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaznak. Az ALA-t szervezetünknek először át kell alakítania EPA és DHA zsírsavvá, hogy ugyanazokat az egészségügyi előnyöket tudja nyújtani, azonban ez a konverzió nem hatékony.

Ön eszik halat hetente kétszer?

Számos helyi egészségügyi hatóság (például a belgiumi Superior Health Council egészségügyi tanács, a Scientific Advisory Committee on Nutrition, az Egyesült Királyság Táplálkozástudományi Tanácsadó Bizottsága és az American Heart Association az Egyesült Államokban) azt tanácsolja, hogy fogyasszunk hetente kétszer (zsíros) halat. Azonban néhány megjegyzést kell tennünk.

A hal nehézfémekkel (higany, kadmium, arzén, ólom), peszticidekkel, dioxinokkal, furánokkal és PCB-kkel szennyezett lehet. Ezek a mérgező anyagok elsősorban a hal bőrén és a kopoltyúin keresztül jutnak be. Ezért ajánlatos mindig eltávolítani a halak bőrét, hogy korlátozzuk a káros anyagok bevitelét. A kis halak (szardella, szardínia, makréla) kevesebb mérgező anyagot tartalmaznak, mint a nagy halfajok.

Néhány nagy halfaj (cápa, marlin, kardhal, király makréla, cserepeshal) sok higanyt tartalmaz, ezért terhesség vagy szoptatás alatt nem ajánlott a fogyasztásuk. A tonhal (friss vagy konzerv), a Balti-tengerből származó vad lazac és a hering szintén csak korlátozott mértékben fogyasztható (heti 1 adag) a szennyeződés mértéke miatt. Egy kiváló minőségű halolaj étrend-kiegészítő biztonságos alternatívát kínál ezekben az esetekben.

Azok számára, akik nem szeretik a halat, vagy nem akarnak halat fogyasztani, a tengeri algák jelentenek alternatívát. Az algaolaj az EPA és a DHA egyetlen növényi forrása. Az algákból származó omega-3 zsírsavak étrend-kiegészítőként kaphatók.

Források: EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), 2005. Opinion of the scientific panel on contaminants in the food chain on a request from the European Parliament related to the safety assessment of wild and farmed fish n° EFSA-Q-2004-22. The EFSA Journal, 236, 1 – 118. Kris-Etherton, P.M., Harris, W.S., & Appel, L.J. (2002). Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation, 106(21), 2747-2757. Scientific Advisory Committee on Nutrition. Advice on fish consumption: benefits and risks 2004. London: The Stationay Office. Superior Health Council of Belgium (2004). Recommendations and claims made on omega-3 fatty acids (SHC 7945).

Ismeri az omega-3 körüli mítoszokat?

Az omega-3-mal kapcsolatosan számos mítosz létezik.

Tudta, hogy az omega-3 zsírsavaknak az emberekre gyakorolt hatásaival foglalkozó tudományos publikációk száma jelenleg meghaladja a 40.000-et?

Az omega-3 és egyéb Minami termék összetevők tudományosan bizonyított előnyei

Agyműködés

A DHA hozzájárul a normál agyműködés fenntartásához napi 250 mg bevitelével.

Szívműködés

Az EPA és a DHA hozzájárul a szív megfelelő működéséhez legalább napi 250 mg EPA és DHA bevitelével.

Látás

A DHA hozzájárul a normál látás fenntartásához napi 250 mg bevitelével.

Csökkent fáradtság

A folsav segít csökkenteni a fáradtságot.

Vérzsírok védelme

5 mg hidroxitirozol (olíva kivonat) napi bevitele segít megvédeni a vér lipidjeit a szabad gyökök ellen.

Csontok, izomműködés és immunrendszer

A D3-vitamin segít a csontok, az idegek és a normál immunrendszer fenntartásában.

Gyermekek

A D3-vitamin a normális növekedéshez és a gyermekek csontképzéséhez szükséges.

Immunitás

A folsav hozzájárul az immunrendszer működéséhez.

Kismamák

Az anya a DHA bevitelével - a köldökzsinóron, majd az anyatejen keresztül átadva azt gyermekének - hozzájárul a magzat és az anyatejjel táplált csecsemő agyának és szemének normál fejlődéséhez.

Product added to compare.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Weboldalunkon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény érdekében. További információk.